maandag 24 september 2018

Minder kopzorgen

Het is een kunst om ervoor te zorgen, dat ik zo min mogelijk aan mijn hoofd heb. Een van de dingen is, dat ik actiepunten zo snel als mogelijk afhandel. Hoe meer ik zou laten liggen, des te meer kopzorgen ik zal krijgen. Om die reden kies ik geregeld voor tijdelijke oplossingen. Soms gaan ze over in permanente, zonder ingrijpen van mijn kant. Ik vind het dan wel goed zo. Zo niet, dan pak ik ze op een voor mij rustiger moment op. Tot dan is de boel wat mij betreft opgelost.
Mijn e-mail handel ik ook zo af. Als ik een bericht open, handel ik hem ook af. Als ik het druk heb, open ik die berichten dus niet. Oude berichten verdwijnen in de Prullenbak. Ik heb heel vaak situaties gezien, waarin het beheer van de inbox niet of slecht geregeld was.
In het algemeen ben ik bij met zo goed als alles. Ook dat geeft rust. Ik heb geen moeite met delegeren. Niet afschuiven, maar delegeren. Voor delegeren is vertrouwen nodig en het besef dat ik zelf verantwoordelijk blijf. Acties kunnen delegeren scheelt ook kopzorgen.
In het algemeen hanteer ik ook de overbekende stelregels die zeggen : als ik iets aan ene probleem kan doen, doe het dan. En als ik er niets aan kan doen, is het geen probleem. Het scheelt veel kopzorgen.