zaterdag 15 september 2018

Aan de alcohol

Omdat het steeds vaker voorkomt, dat leerlingen structureel dronken of met een kater op school komen, heeft de leiding van het Brabants Varendonck College in Asten-Someren de blaastest ingevoerd. Toen ik het bericht las, dacht ik als eerste : "Waar zijn hun ouders?"
Op zich is het niet echt verrassend nieuws. Ik hoorde een keer tijdens een verjaardagsfeestje een ouder tegen een groep 8 kind zeggen : "Ik hoop dat je snel 16(!) bent, want dan kunnen we samen bier drinken." Die moeder leek nuchter. Tja, als alcoholiste wil je natuurlijk ook niet alleen staan.
Een van onze kinderen kwam na het bijwonen van een verjaardagsfeestje van een klasgenoot (basisschool) wat onthutst thuis. Ze kregen daar geen frisdrank gepresenteerd, maar mochten bier drinken. De vader van de jarige zei ook, dat je beter zo snel mogelijk kunt gaan werken dan naar school gaan. "Dan heb je tenminste geld om alles te kopen wat je mooi vindt", aldus de (dronken?) man.
In het algemeen zou iedereen moeten weten, dat alcohol de ontwikkeling van jonge hersenen belemmert. Om die reden vind ik de grens van 18 jaar te laag. Dan zijn hersenen nog niet geheel ontwikkeld. Het is bij volwassenen die veel drinken te merken, dat ze al op jonge leeftijd daarmee begonnen zijn. Ze zijn tamelijk beperkt in hun manier van denken. Ik ben erg blij, dat ik niet zo goed alcohol kan verdragen. Zowel fysiek als mentaal.