donderdag 13 september 2018

Hongarije vs Groen Links

Het is haar gelukt. De Nederlandse Groen Links EP  Judith Sargentini is erin geslaagd, het EP achter zich te krijgen om strafmaatregelen tegen Hongarije te nemen. Afgezien van de typisch links Nederlandse bemoeizucht (het roemruchte vingertje), geeft het resultaat ook aan dat het met de soevereiniteit van EU lidstaten als het de EU betreft gedaan is. Een politieke partij mag dan weliswaar twee derde van de stemmen krijgen, maar dat wil niet zeggen, dat de EU met de uitkomsten van zo'n verkiezing eens is. Het is de EU die blijkbaar bepaald welke politieke partijen wel en niet gekozen mogen worden.
Orban wil geen migranten / vluchtelingen opvangen. Dat is 's lands goed recht, lijkt mij. Maar ja, daar moet je bij pro-immigratie EU politici niet mee aankomen. Hongarije bewaakt zijn grenzen, ook iets wat de EU tegenstaat.
Hongarije wordt ook als ondemocratisch beschouwd. Erger zelfs dan het Turkije van meneer Erdogan. Als dat zo is, hoe zit het dan met Nederland i.c. Rutte? Met het referendum over Oekraïne en de manier waarop hij met de dividendbelasting omgaat? Is dat wel democratisch? Meneer Orban zorgt ervoor dat zijn landgenoten geen slachtoffer worden van migranten en dat de Hongaarse cultuur bewaard blijft zoals die altijd al was. Ik vind daar niets mis mee. In tegendeel, een goede zaak. Leve Viktor Orban! Ik heb al eerder gezegd, dat voor de omslag van een regime naar een democratie veel (tussen)stappen nodig zijn. Maar binnen de EU heeft men niets geleerd van de val van het voormalig Joegoslavië, Irak, Sovjet Unie, Libië enzovoort.
Een EU voorzitter uit het corrupte Roemenië is geen enkel probleem. Leve de democratie?