zondag 3 december 2017

Van krom naar recht

Soms denk ik : "Ben ik nou gek, of...?" Oké, we zijn allemaal wat gek, dus ik ook. In de gevallen waarin ik dat toch weer denk, gaat het om het recht praten van iets dat krom is.
Zo doen velen, waaronder de overheid hun best anderen te laten geloven dat iemand die illegaal hier in het land is, een medelander van ons is. Of een inwoner van ons land. Onzin, want dat zou betekenen dat een willekeurige inbreker een huisgenoot van mij is. Haha! Ach ja, ik probeer zolang als mogelijk gewoon mijn boerenverstand te blijven gebruiken en niet klakkeloos zaken aan te nemen.
De quasi bestrijders van racisme en discriminatie doen daar ook vaak aan mee; recht praten wat krom is. Zo zag ik een keer een foto met een Pandabeer. Op de foto stond de tekst geschreven : Ik ben zwart en ik ben wit en Aziatisch en toch houdt iedereen van mij. Leuk bedacht, maar ook weer onzin. Het gaat niet zozeer om de kleur of land van herkomst, maar om het gedrag. Wangedrag leidt tot opmerkingen en ergernis. Aanhoudend wangedrag of niet willen integreren of assimileren leidt tot uitsluiting, wat mij een logische reactie lijkt. Anderen noemen het gemakshalve geen uitsluiting, maar discriminatie of racisme. Natuurlijk kunnen discriminatie en racisme ook voortvloeien uit afgunst. Maar dan ook weer met de kanttekening, dat ongelijke behandeling ook een vorm van discriminatie is en op haar beurt kan leiden tot jaloezie en erger. Ik voel me gediscrimineerd ten opzichte van vreemdelingen. Ja. het is allemaal wat complexer dan velen denken. Wie daar niet over wil nadenken, praat snel iets recht wat krom is.