zondag 24 december 2017

Nog meer familie

pa bij het monument dat door zijn neef is ontworpen
Het internet blijft voor mij een prachtig fenomeen. Ik heb het al zoveel informatie weten te ontfutselen. Onlangs ook weer. Dit keer een familielid van mijn oma's kant, een Van Suchtelen van de Haare! In de tijd dat hij op Nieuw Guinea woonde, maakte hij kennis met onze oom Henk Oudshoorn (Apeldoorn). Later ontmoette hij pa, die uitgezonden was (april 1955- oktober 56). Pa is diverse keren bij zijn familie op bezoek geweest. Een leuk detail is te weten, dat pa voor een monument gefotografeerd is, dat zijn neef Van Suchtelen vd H ontworpen is! Informatie die mij niet eerder bekend was. De vader van Jos is een broer van mijn oma Oudshoorn - van S vd H.
Hier een fragment uit de e-mail wisseling :

Wat was de functie van jouw Pa in Hollandia Nw-G? Hij kwam vaak bij ons thuis. Een rustige grote man. In 1957 (?)had ik een eindfeest van de MULO. Iedereen gaat in lange pantalon.  Maar ik had  alleen één lange broek, gekregen van mijn 10 jr oudere broer. Toen heeft jouw Pa mij geleerd hoe je een broek moest perzen, want mijn Ma deed dat niet. Dat ging dus op de primitieve manier met een vuurkooltjes strijkijzer en een theedoek. Perfect hoor.
Heb je ook nog jouw Oom Henk gekend ?  Zo rustig als jouw Pa was, zo riboet was Henk. Wij woonden toen nog in Soerabaja. Er kwam een Ned.Marine vloot. Op een dag, ik speelde buiten op straat, kwam een groepje matrozen naar me toe. Eéntje vroeg hoe ik heet, toen hij mijn  naam hoorde gaf hij me een hand met de woorden : Mooi dan benne we neefjes van elkaar, want mijn Ma is een grote zus van jouw Pa.  Later is hij nog vaak op bezoek geweest.Het was kort na de oorlog, alles ging op distributie bonnen. Dat wist hij. Hij bracht altijd lekkere dingen voor ons mee. Soms ook Marine rantzoen denk ik. Hij ging graag uit met mijn 2 grote,knappe zussen. Stoer doen, hij zat altijd vol grappen.