zondag 10 december 2017

Nog een alternatief!

In mijn onderzoek naar andere energiebronnen voor de camper, ben ik een mogelijkheid totaal vergeten. Foei, Willempie! Al bladerend op het internet zag ik kleine generatoren voorbijkomen. Het betrof in alle gevallen een compacte 'stille' uitvoering met een 4 takt blokje. Zo'n apparaat levert rond de 1.000 watt continu. Da's heel erg veel voor de camper. De afmetingen vallen mij ook mee. Zij zijn rond de 45 x 30 x 40 cm, dus erg compact en wegen nog geen 15 kg met vol tankje. De tankjes verschillen qua capaciteit. Van 1,5 tot ruim 4 liter. De 4 liter benzinetank laat het apparaat zo'n 6 uur draaien.
De vraag die bij mij opkwam was : kan ik hem onderweg ook gebruiken? Het gaat er namelijk om, dat we de koelkast onder het rijden willen laten draaien. De kast trekt krap 100 watt.
Een extra accu met een omvormer (12 naar 230 volt) zou misschien ook kunnen. Maar dan zit ik continu met een fors gewicht extra en minder ruimte in de bak. De accu zal ook geregeld moeten worden opgeladen. Een generator heeft in mijn optiek echter meer te bieden, dan een extra 12 Volt accu. De generator zou ik achterop de wagen een plekje kunnen geven. Op de plaats waar eerder de oude, grote vuilwatertank werd vervoerd. Zij het op een steviger en beveiligde (anders wordt ie onderweg gejat) metalen houder. Qua aanschafkosten komen die van zo'n generator (rond de 350 euro) net zo hoog uit als die van een extra accu en omvormer. In het gebruik hoger, vanwege de brandstof. Maar zoals gezegd, biedt een generator meer mogelijkheden. Zoals een dagje ergens staan waar geen elektra is. Ik laat het idee even bezinken.