dinsdag 5 december 2017

Een Nazi stempel

Mensen kunnen behoorlijk doorslaan als ze hun standpunten willen doordrukken. Er was een tijd waarin standpunten bedoeld waren om elkaars mening te horen en eventueel tot een compromis te kunnen komen als dat nodig zou zijn. Tegenwoordig wordt een mening snel gebruikt om anderen die te laten overnemen. Goedschiks of kwaadschiks. Of enkel om de discussie te winnen.
Ik zag een artikeltje over de zogenaamde oprotpremies voor illegalen die afgewezen zijn. Veel mensen wijzen zo'n regeling af. Ze beschouwen die als een vorm van chantage met ongewenste gevolgen. Iets waarin ik me ook kan vinden. Iemand reageerde daarop erg heftig door te stellen dat mensen die zo denken, nazi's zijn. Huh?! Waarop een van hen reageerde met : "Dan wil ik ook mijn leider terug!" Ach ja, lekker polariseren. Zo ontstaan knallende ruzies op het www.
Het komt steeds vaker voor dat mensen in negatieve zin generaliserend reageren. Dan is iemand opeens een mensenhater, een slavendrijver, xenofoob, homofoob of in bovenstaand geval een nazi. Ik ervaar dat als een vorm van onmacht en onkunde. De mensen die zo reageren kunnen zich niet verplaatsen in anderen / andersdenkenden en beschikken zelf over te weinig kennis en kunde om hun standpunt te verdedigen c.q op fatsoenlijke manier kenbaar te maken.
Iemand reageerde ook door te zeggen : "Zou jij soms in hun (asielzoekers) schoenen willen staan?" Weer zo'n typische reactie. Mijn eigen primaire antwoord in gedachte daarop was : "Nee, ik probeer liever wat eerlijker te blijven."