maandag 4 december 2017

Doorbreek de gewoonte

Ik herinner me nog, dat de voormalige president van Amerika J.F. Kennedy na de Cuba crisis in gesprek ging met aartsvijand Rusland. In die tijd (begin jaren 60) stond meneer Nikita Chroetsjov aan het Russische roer.  Ik zie hem nog driftig met zijn schoen op de tafel slaan tijdens een VN vergadering. Prachtig! Maar goed, het contact leidde wel tot een behoorlijke ontspanning in de relatie tussen Oost en West. Helaas werd die teniet gedaan door hun beider opvolgers Johnson en Brezjnev. Johnson besloot ook toch in Vietnam de oorlog op te starten. Iets waar Kennedy geen heil in zag. Een zinloze oorlog die miljoenen levens gekost heeft. Een oorlog louter gebaseerd op de ongegronde angst, dat het communisme heel zuid oost Azië zou gaan veroveren.
Opvallend genoeg willen westerse landen wel graag de krenten uit de Russische pap pikken. Zoals het gebruik van lanceerbases en het aardgas. En de voetbalstadions, want sport en politiek wil men gescheiden houden. Beweert men.
Van de Cuba crisis heeft men weinig geleerd. Erger, het Westen doet nu hetzelfde bij Rusland. Men onderbouwt het omsingelen van Rusland met de bekende leugens omtrent een militaire dreiging. Als ik bedreigd wordt door iemand, dan neem ik ook maatregelen.  En dus Rusland ook.
Neemt niet weg dat ik blij ben dat Wilders een bezoek gaat brengen aan Rusland. Dat is een betere stap dan al die negatieve vorige. Zelfs als het bezoek louter om de dreiging van de islam zal gaan.
In Syrië is het o.a. dankzij Rusland weer een stuk rustiger. De IS is verslagen, vooral omdat die terreurorganisatie geen steun meer krijgt van Amerika ten tijde van Obama.