zaterdag 16 december 2017

De zin en onzin van ons milieu

Over het milieu is veel te doen. Ik ben zelf best wel bewust bezig met ons milieu. Maar ik hol niet zo achter al die roeptoeters aan. Bij de meesten gaat het louter om het geld. Anderen roepen maar wat of zijn erg strijdig bezig, zoals onze eigen overheid.
Steden worden gesloten voor auto's van een bepaald bouwjaar. Schoon of niet, maakt niets uit. Leeftijdsdiscriminatie. Aan de andere kant wil men nog veel meer asfalt aanleggen, terwijl de dure elektrische auto het laat afweten en er flink gesjoemeld wordt met de uitstoot van CO2 gegevens. Over de fijnstof in de Randstad praat men liever niet. Veel mensen kopen via het internet, met gevolg dat de pakketpost alsmaar toeneemt. Dus nog meer busjes de weg op. Waarom is er nooit milieutechnisch aandacht besteed aan lpg?
"Denk aan het milieu!", toetert de overheid. Dezelfde overheid (eigenaar van o.a. Schiphol) wil het vliegverkeer uitbreiden (Lelystad) en maakt zich druk over vervuilende scooters. Allemaal erg ongeloofwaardig. Het lijkt me niet zo'n probleem om fabrikanten te dwingen tot maatregelen. Maar ook wel weer een logisch gevolg van de onderlinge relaties tussen overheden en bedrijven. In menig bestuur zetelen voormalige politici. Die relatie ondermijnt een oprechte aanpak, waarin het milieu en dus ook de mens centraal staat en niet het geld en de loopbaan.
In sommige steden wil men de vervuilende (snor)scooters van het fietspad houden. Ze zijn slecht voor de fietsers. Dus mogen de vervuilers naast het fietspad op de rijweg gaan rijden. Hopelijk werkt de wind ook mee. Welke idioten bedenken zoiets?

De huidige aanpak van groene energie is wat dat betreft een lacher van de eerste orde. Het beleid en de maatregelen zijn voor de korte termijn met financieel scoren als hoofddoel. Eens moeten al die elektrische auto's en zonnepanelen gesloopt gaan worden. En kijk eens naar het aanbod op de elektronica markt. Alles schijnt elektrisch te moeten gebeuren. Leve het milieu!
Het ware beter zinvolle en direct effectieve maatregelen te nemen, zoals het vliegverkeer binnen Nederland en Europa te verminderen. Ga maar lekker met de trein. En waarom niet het gebruik van LPG gepromoot in de jaren 70? O nee, niet Shell aanpakken. Ook zogenaamde milieupartijen doen aan het circus van idioterie mee. Ik zag laatst een oproep van Greenpeace met een ingekleurde foto van een paar bijeen geplaatste elektriciteitscentrales. De witte stoom was hier en daar zwart ingekleurd. Boeven! Weg draagvlak. Het schiet allemaal helemaal niet op.
Als de overheid over het milieu praat, gaat het in wezen over de portemonnee van Shell, Unilever, Tesla, NAM enz. en de leuke baantjes voor ex-politici. Die verwevenheid begint met het financieel steunen van politieke partijen door bedrijven. Onze overheid doet erg weinig op het gebied van alternatieve energie. Het zijn enkel mensen die een steentje willen bijdragen aan ons milieu. Zij gebruiken alternatieve energie vanwege hun opvatting, niet vanwege het geld.
Ons land heeft veel mogelijkheden vanwege het water en de wind. Maar daar doet men nauwelijks wat mee. En dan zijn er ook nog gewoon de natuurverschijnselen. Door de eeuwen heen is het klimaat aan het veranderen. Maar ja, men wil alles verklaren en er iets aan doen.
Er is in mijn beleving maar één groene energie en dat is de energie die ik niet gebruik.