maandag 11 december 2017

Sneeuwvrij


 Op het dakje van de overkapping lag een flinke laag sneeuw. Eerlijk gezegd heb ik niet echt veel aandacht besteed aan het extra gewicht ten tijde van de bouw. Vandaar dat ik vanmorgen het dak sneeuwvrij gemaakt heb. Ik heb daarvoor een hark gebruikt. Dat stuk tuingereedschap heeft de langste steel. Met de tanden naar boven, want je weet maar nooit, heb ik de laag van het dakbeschot getrokken. Veel kunststof wordt bij lagere temperaturen namelijk broos, dus ik moest voorzichtig te werk gaan.
Er kwam behoorlijk wat af. Logisch, want er lag een laag sneeuw van ruim 5 cm. Eraf schrapen is een, opruimen is een tweede. Dus kwam op de grond deze verschrikkelijke sneeuwman ook met de sneeuwschuiver in actie. Het dak is voorlopig weer ontdaan van de meeste sneeuw. Tot vanmiddag, want er wordt nog meer sneeuw verwacht.
Men geeft code geel en oranje. "Dat kende ik vroeger niet", zei opa. De winters waren een stuk strenger en ik herinner me flinke pakken sneeuw. Maar van paniek was niets te merken. Mijn pa moest vanuit Leiderdorp naar het station in Leiden fietsen en vervolgens met de trein naar Den Helder. Ik heb hem noot thuis zien blijven of terug zien komen vanwege het winters weer.
In het algemeen lijkt het erop, alsof men over de generaties heen steeds minder kennis en vaardigheden bezit. Op alle niveaus.