dinsdag 12 december 2017

Een staking

Vandaag is kleindochter Jill bij ons. Het onderwijs staakt, vandaar. De juffen en meesters willen meer geld zien. Alsof dat hen en de kids en ouders gelukkiger zal maken. Ga maar eerst beter je best doen, dames en die paar heren! Begin eerst met het orde houden in een klas. Het niveau van lesgeven vind ik ook bedenkelijk. Ik stel namelijk stiekem vragen aan de kids. En ik heb een stukje opleiding voor basisdocenten gezien : basisschoolniveau!
Ach, het is allemaal veel minder dan vroeger. Docenten klagen over te grote klassen. In feite klagen ze over zichzelf. Over hun gebrek aan voldoende vaardigheden en organiserend vermogen. Logisch dat de werkdruk stijgt. Zelfs in speciaal onderwijs beschikken docenten over onvoldoende kennis en vaardigheden. Ik moest mijn salaris verdienenwaarmaken.  Tegenwoordig is het meer gebaseerd op willen hebben en krijgen.
In plaats van te gaan staken zou een dagje aanvullende opleiding beter zijn. Veel basisscholen barsten van het geld. Daarvan is veel afgetroggeld van ouders via de zogenaamde vrijwillige bijdrage. Ik zie nog zo die betalingsherinnering op de eettafel liggen. Vrijwillig maar verplicht. Laten die scholen meer geld uitgeven aan aanvullende opleidingen voor hun personeel. Daar zou iedereen baat bij hebben; (reputatie van) de school, leraren, kids en ouders.