donderdag 7 december 2017

Een dagje demonteren

spaghetti
Niet dementeren, maar demonteren. Een letter die een wereld van verschil maakt. Hoewel, bij dementie vindt ook een vorm van demontage plaats, lijkt me.
In de loods stonden drie oude cv ketels op mij te wachten. Twee identieke en een van een ander merk. Het is telkens weer een uitdaging om zo'n ding op fatsoenlijke wijze te demonteren. Het zijn vaak dezelfde ketels, maar vanwege mijn vergeetachtigheid zijn ze telkens nieuw voor mij. Hoera! Ach, zo kan je ook omgaan met een gammel geheugen.
Een van de ketels was voorzien van een tapspiraal. Dat spiraal loopt door een apart vat, waar het warme water doorheen stroomt. Ik weet niet waar dat vat gefabriceerd is, maar wel door wie. Degene was duidelijk een liefhebber van spaghetti. Wat een bende aan leidingen! Het vat zelf is van staal, de leidingen van koper. Dus die heb ik stuk voor stuk af moeten zagen. Toen ik dacht bijna klaar te zijn, werd nog even een joekel van een boiler uit de bus tevoorschijn getoverd. Gelukkig zat daar niet zoveel werk aan. Daarna heb ik de werkplek weer opgeruimd en ben toen even wat voor mezelf gaan doen.
Tijdens mijn speurtocht naar bepaalde muziek op YouTube, zag ik in een lijstje rechts in het scherm een filmpje met de gezochte muziek, maar in combinatie met Alzheimer. Toen ik het aanklikte zag ik welke invloed muziek kan hebben op dementerende mensen. Erg interessant, maar vooral aandoenlijk. Lievelingsmuziek van een patiënt schijnt het geheugen te kunnen ontsluiten. Tja, muziek als medicijn. Mooi!