vrijdag 8 december 2017

Ruiten ontwasemen

aan de buitenkant beslagen
Vanmiddag zag ik een mevrouw in een auto met flink beslagen ramen rijden. Levensgevaarlijk. Ze heeft niet de moeite genomen om de ruiten te ontdoen van vocht. Ik zie het wel meer, vooral 's morgens. Maar dan zijn ze aan de buitenkant beslagen. Ik begrijp niet dat iemand met zo'n beperkt zicht achter het stuur wil zitten. Ik heb een keer met mijn hand een raam schoongeveegd, toen een auto voor me stond te wachten, omdat hij, wachtend voor een fietspad, geen zicht had naar rechts.
Een week of wat geleden heb ik een vochtvreter in de bus geplaatst. Hij staat veilig in een plastic zak in het gootsteentje. Vorig jaar stond ie gewoon in het gootsteentje, maar toen is er wat vocht in het rvs bakje terechtgekomen door het schudden van de wagen. Dat vocht veroorzaakte een roestvlekje. Dus dit keer staat het bakje in een plastic zakje. Het weer is koud en vochtig. De ramen van de bus beslaan nu ook van binnen.
Twee keer heb ik een instructie gegeven om de ramen van een auto te vrijwaren van beslaan. Beide automobilisten reden al jaren, maar wisten niet hoe ze de ramen konden ontwasemen. Een van hen vertelde zelfs op die bewuste dag, dat hij dacht dat het flink mistte! Haha! Ik lach er nu om, maar toen niet. De bedieningsknoppen stonden in de verkeerde stand. Beiden gebruikten een zeem om de ruiten droog te houden. Ik heb ze lukraak zien draaien aan knoppen zonder even te kijken, wat de symbooltjes betekenen. Bij een stand op de voeten en benen zullen de beslagen ramen geen baat hebben. En warme in plaats van koude lucht is ook belangrijk. De ventilator uit stand 0 halen is ook handig.
In de Ducato moeten, voor een goed en snel resultaat, bepaalde ventilatieroosters gesloten worden. Op die manier wordt de warme luchtstroom richting de voorruit en zijruiten sterker. Een anticondensdoekje wil ook wel werken, al is het maar tijdelijk. Nog belangrijker is om vocht te weren uit de auto. Ik doe dat door de luchttoevoer van buiten af te sluiten. De ene auto krijgt meer vocht naar binnen dan de andere.