woensdag 6 december 2017

Ongelovigen vervolgd?

Ik las het volgende stukje : Atheïsten, humanisten, agnosten en vrijdenkers worden steeds feller gediscrimineerd, vervolgd of zelfs gedood. In 85 van de 196 erkende onafhankelijke staten worden de rechten van ongelovigen ernstig of zwaar geschonden, zo blijkt uit Freedom of Thought Report 2017 van de internationale humanistenkoepel IHEU.
Ik denk dat in dergelijke landen iedereen die niet het nationale geloof volgt, de pineut is. In veel landen vormen de staat en het geloof een eenheid. In het algemeen gesteld heeft het 'geloof' veel ellende heeft veroorzaakt en nog steeds veroorzaakt zoals in bovenstaand berichtje te lezen is. Anderen zijn van mening dat niet zozeer het geloof dan wel een ideologie de oorzaak is van veel vervolgingen en oorlogen. Ik van mening dat veel geloven een ideologie omvatten. Laten we wel zijn, veel oorlogen zijn door 'christenen' en/of mensen die van mening waren / zijn tot die groep te behoren, begonnen. Op die momenten laat men zich door het geloof leiden, zij het dan ontdaan van zaken die juist vrede voorstaan. Net hoe het de gelovige uitkomt.
In mijn beleving omvat de Bijbel 20% geloof (= aannames) en de rest is geschiedenis en ideologie. Maar wie ben ik? Ik bedoel ik ben ook maar een eenvoudige, gelovig opgevoede ziel, die vind dat ie begrijpend kan lezen.
Laten we hopen dat de hierboven beschreven situatie niet weer een reden is om als zogenaamde christenen, anders gelovigen of niet-gelovigen, een zoveelste oorlog te starten.