zaterdag 27 april 2013

Rondje Noord Holland -3-

Niet thuis...
Na de benen gestrekt en de camera weer in de tas opgeborgen en de CBX snel geïnspecteerd te hebben, verlaat ik het monument op de Afsluitdijk en rij terug richting Den Oever. Onderweg toch even het gas opengedraaid tot 130. Na de zeer oude Stevin sluizen gepasseerd te zijn neem ik de afslag en rij de N99 op richting Den Helder. Ik wil tot aan de veerhaven rijden. Daar bevindt zich in het zicht van de haven van de veerboten naar en van Texel, het Marinemuseum. De N99 is een vrij drukke weg die bijna kaarsrecht door een mooi vlak gebied met veel natuur loopt. Ik passeer o.a. Hippolytushoef en  het Amstelmeer en de afslag van de N249 naar Anna Paulowna. Naarmate ik Den Helder nader wordt de lucht meer bewolkt en daalt de temperatuur merkbaar. In Den Helder valt de drukte mee. Via de singels rij ik naar de veerhaven. Als ik de veerhaven zie opdoemen, zie ik ook de pikzwarte boeg van Hr.Ms. Tonijn. Een oude onderzeeboot die als bezienswaardigheid van het Marinemuseum te bezichtigen is. Ik pauzeer daar en maak wat foto's. Ik denk aan de bemanning die als sardines in blik voor de verdediging van het land hebben gezorgd. Die zullen nu vast de boel omgedraaid hebben en als herinnering een Tonijn in blik in de vitrinekast hebben staan.
Ik hijs me weer op de immer goed draaiende CBX en rij terug naar de N99. Na een kort oponthoud wegens een geopende brug, stuur ik weer richting Den Oever. Halverwege neem ik de N249 en rij naar Anna Paulowna. Even de familie met een bezoekje verrassen.
Op nr. 5 is het stil. Ik kijk even door de ramen en werp een blik in de serre. Niemand te zien. Dan komt een mevrouw met een kinderwagen aangelopen. "Wat doet u hier?", vraagt oma vanachter de kinderwagen. "Ik ben de buurvrouw en hou de boel wat in de gaten", legt ze uit. Normaal gesproken doe ik eerst mijn helm af, maar omdat ik direct weer verder wil met mijn terugreis, houd ik hem op. Ik stel me voor en leg haar mijn komst uit : "Ik was toevallig in de buurt." Ze zegt dat Jan en Petra een boodschap zijn gaan doen met de auto. Ze weet niet hoe laat ze weer terug zijn. We nemen afscheid en ik draai de motor met de neus richting Oudesluis.