donderdag 11 april 2013

Paardenvlees in woekerpolissen

Mensen beginnen wat ongerust te worden naar aanleiding van een zogenaamd nieuw vleesschandaal. Maar niets is nieuw. In de financiële wereld kennen we al decennia de kleine lettertjes. De addertjes onder het gras, bedoeld om de consument stiekem te grazen te nemen. Immers, men weet hoe mensen zijn (o.a. goed van vertrouwen) en dus ook hoe ze lezen.
Maatschappelijk gezien begon de wereld te veranderen richting bedrog en oplichting. En natuurlijk beperkt zich dat niet tot de financiële wereld. Bedrog is overal aanwezig en wordt vaak gevoed door de toekomstige slachtoffers zelf. Ik dus ook Ik moet nog leren mijn vertrouwen in de mens om te buigen naar wantrouwen, achterdocht. Laten we wel zijn, waarom moet ik met een tas van Tros Radar of de Consumentenbond rondlopen? Of hem opzichtig in de woonkamer neerleggen,als ik een gesprek met een of andere financiële oplichter heb, die beweert een onafhankelijk adviseur te zijn? Men vindt het schandalig wat er nu aan het licht komt. Maar die praktijken zijn al in de vorige eeuw gestart. Vlak onder mijn neus vonden ze plaats. Ik belandde in een omgekeerde wereld. Zelfs prins Bernard had zijn outfit van steekzakken voorzien. Niet iedereen was daar blij mee. Maar ja, klokkenluiders en klagers worden in een omgekeerde wereld als boeven bestempeld. En wij de consumenten wilden graag alles tegen een zo laag mogelijke prijs. Dus moest er water bij de wijn. en dat vonden we eigenlijk wel goed.
Vandaag begint het aspergeseizoen. Ze worden tegenwoordig geoogst en verpakt door zeer goedkope krachten, die op hun beurt ook opgelicht worden. En toch is het feest, want asperges zijn zo heerlijk. En niet te duur. Niet raar opkijken als straks blijkt dat met die asperges ook iets mis is.
Wist je dat veel groente en fruit uit het buitenland nog steeds bespoten wordt met verboden middelen? Ook daar laat de controle (VWA) te wensen over. Als het volgens Rob Geus' Smaakpolitie met menige restaurantkeuken al slecht gesteld is, wie maakt zich dan zorgen over ons voedsel? En over onze polissen, bankrekeningen, belastinggeld, huren, uitkeringen, pensioenen, gezondheid enz.?