maandag 1 april 2013

Een toetsenbord reinigen


Wat een bende!
Schoon en wit
Ik ging me steeds meer ergeren aan het toetsenbord van mijn pc. De van oorsprong zo goed als witte (hoe verzinnen ze het) toetsen begon alsmaar donkerder van kleur te worden. En tussen die toetsen zag ik het vuil toenemen, het geregeld stofzuigen ten spijt. Tijd voor actie!
Zo'n bordje kan je overal kopen en kost meestal geen drol. Probleem is alleen dat ze ook ruiken en er uitzien als een drol. Dus besloot ik het bord maar schoon te maken.
Op Google kwam ik de meest vreemde adviezen tegen om zo'n bord te reinigen. Van op z'n kop boven een pan met kokend water met ammoniak houden, tot voorzichtig met een borstel en sopje afborstelen. Nee, dan maar gewoon de toetsen verwijderen.
Vanwege mijn beperkt geheugen heb ik eerst maar wat foto's gemaakt van het bord. Dat is wel zo handig als ik later de toetsen op de juiste plek weer terug wil plaatsen. De toetsen heb ik voorzichtig uit het bord gelicht. Met een tafelmes als hevel. Eigenlijk is het niet vreemd dat ze zo smerig zijn, want dat krijg je als je tijdens het sleutelen aan de motor even wat gaat opzoeken in het digitale werkplaatshandboek. Een paar grote toetsen hebben een extra veersysteem in de vorm van een rvs beugeltje. Goed opletten dus. En onder de spatiebalk zit een extra veertje. Zo'n ielig ding raakt gauw zoek.
De toetsen heb ik in een pannetje met sop gedaan. Het kale bord zag er niet uit. Het leek wel een muizennest. Wat een bende! Met een stevige kwast en de stofzuiger heb ik de boel verwijderd. Daarna de toetsen gereinigd/ afgeveegd en ter droge gelegd op een vaatdoek.
Daarna kwam ik in een fase, die me deed denken aan de kleuterschool. Met behulp van de foto's als voorbeeld, heb ik de toetsen een voor een weer terug geplaatst. Een mix van scrabble en puzzelen. Toen ik klaar was, kon ik met recht trots zijn. Wat een mooi, wit en schoon toetsenbord!