donderdag 18 april 2013

Interview Willem Alexander en Máxima

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen, dat ik van tijd tot tijd even naar het interview met Willem Alexander en Maxima heb gekeken. Ik zapte tussen ARD (duits voetbal) en RTL4. En ik moet erkennen, dat het stel veel meer van deze tijd is dan Beatrix, die overigens ook wel haar best deed. Opvallend voor mij waren de uitspraken over de aanspreektitels, de democratie in relatie tot wel of geen koningshuis, taken enz. en niet te vergeten de humor. Natuurlijk kan je dat stel niet aanspreken op daden van de ouders of andere familieleden. Ze vormen een nieuwe generatie, die met een schone lei aan hun leven zijn begonnen.
Ik kan me trouwens niet voorstellen dat een Argentijns kind aan haar of zijn vader heeft gevraagd als ie van zijn werk thuiskwam : "Hoi pappie, heb je vandaag weer mensen uit vliegtuigen gegooid?" Of dat het aan opa om wat steekpenningen vraagt, om een ijsje te kopen. Nare zaken houden ouders voor kinderen meestal verborgen.
Natuurlijk zag ik al veel eerder de ongedwongen houding van het koninklijk stel tijdens sportevenementen en op Koninginnedag. Het contact met het volk is veel inniger dan voorheen.
Neemt niet weg, dat het instituut Koningshuis een dure luxe is met in mijn ogen weinig toegevoegde waarde. Maar zo lang een meerderheid van het volk het wil, mag het ook van mij zo blijven. Leve de democratie!
O ja, Stuttgart versloeg thuis Freiburg met 2-1 en speelt de finale om de Duitse beker (DFB Pokal) tegen het Bayern München van Robben dat een dag eerder Wolfsburg van de mat veegde met 6-1.