vrijdag 12 juli 2024

Lekker rustig

Als je vroeg op bent en via de badkamer naar buiten gaat, valt het op hoe rustig het kan zijn op een doordeweekse dag. Zo liep ik vanmorgen rond half zeven een rondje met de grijper en afvalzak. Gisteren lag een stapeltje kranten met het wekelijks poldernieuws in het groen. Typisch rond deze tijd van het jaar, wanneer anderen het bezorgen van folders en/of kranten overnemen. Het werk valt tegen, maar het geld is mooi meegenomen.
Het was vanmorgen het bekende liedje voor wat betreft het afval. Het meeste is afkomstig van scholieren en mensen die roken. "De jeugd heeft de toekomst" wordt vaak gezegd. Helaas ik het een vuile en luie toekomst. Bij het gebouw waar kinderen worden opgevangen, ligt langs de stoeprand van de parkeerplaats een enorme hoeveelheid peuken. Als men die zou willen opruimen, is een bezem een betere optie dan een grijper. Tenzij je op zo'n dag echt verder niets te doen hebt. Wat ik ook geregeld zie op parkeerplaatsen, is afval dat men onder de auto gooit. Vaak zakdoekjes maar ook ander afval.
Een moeder zei tegen mij, dat ze als kind thuis niets hoefde te doen. Haar eigen kinderen dus ook niet. Een overbodige opmerking, want die zijn ook gewend om er een bende van te maken. Ze kunnen niets in het huishouden. Afgezien van een pizza opwarmen en een fles cola opentrekken. Een gevolg van de leuke opvoeding ; Jong niet geleerd, oud niet gedaan. En daarmee ontbreekt dus ook een bepaalde mate van respect, voor anderen die wel schone omgevingen achterlaten.