vrijdag 19 juli 2024

Van een hoger niveau

Het is me gelukt om de nieuwe, hogere boven uitloop van de kraan te installeren. Afgezien daarvan, komt er ook nog een mooie straal water uit. Het was flink passen en meten, alvorens ik aan het solderen kon beginnen.
Als eerste heb ik de exacte plaats bepaald op het aanrechtblad, waar een gat geboord moest worden. Nadat ik het gat geboord had heb ik de kraan er doorgestoken. De grotere delen waren nog niet aan elkaar gesoldeerd. Zo kon ik de stand van de kraan bepalen. De oude waterslang heb ik verwijderd en de nieuwe met een terugslagklepje al vast getrokken. Daarna ben ik de kraan als geheel gaan solderen.
Aan de onderkant heb ik een bochtje in de 10 mm buis gestoken en dat gesoldeerd. De buitendiameter van het bochtje kwam overeen met de binnendiameter van de waterslang. Dus dat kwam mooi uit. Ik heb wel twee slangklemmetjes gebruikt voor een waterdichte aansluiting tussen kraan en slang. Het verticale deel boven het aanrecht heb ik door een stukje wit pvc buis gestoken. Ik heb de uitloop met een beugeltje vastgezet aan de wand. Toen heb ik de caravan van stroom voorzien voor het moment suprême. Ik draaide de knop van de kraan open en wat denk je? Een flinke straal water plensde in het wasbakje. Hoera!
Maar ik juichte te vroeg. De aansluiting van de slang op de kraan lekte. Wat nu? Ik heb de boel droog gemaakt en het stukje koper van een laagje siliconenkit voor zien. Daarna heb ik de (droge) slang er weer opgeschoven. Toen was het lunchpauze voor mij.
Na de pauze heb ik de oude uitloop van de kraan verwijderd. Hij zat met een keerring in de kraan gedrukt. Nu blijft er enkel een draaiknop over om de pomp te bedienen. De koperen uitloop heb ik wit gespoten. De waterstraal valt precies op het gat van de afvoer!