woensdag 17 juli 2024

Jong geleerd

Een paar keer hoorde ik een volwassen iemand zeggen, dat hij in zijn jeugd nooit iets heeft hoeven te doen in en om het ouderlijk huis. Alles werd voor hem gedaan. Ook de rommel die hij zelf gemaakt had, werd voor hem opgeruimd. Zo'n verwend iemand is wat mij betreft dus enkel gevoed en niet opgevoed. Dat is te merken in de dagelijkse omgang met hem. Zo'n iemand heeft wel veel wensen en soms eisen, maar stelt daar weinig tot niets tegenover.
Gedurende mijn loopbaan zei een wijs man : "Je kunt niet commanderen als je zelf nooit gecommandeerd bent." Een ander wijs iemand zei : "Je wordt nooit een goed Fieldmanager als je zelf niet in het veld gewerkt hebt." Het zijn alle waarheden zo groot als een koe. Het bewijs is dan ook te zien : mensen die in hun jeugd enkel gevoed zijn, zijn nauwelijks in staat hun eigen kind(eren) op te voeden. De voorbeelden daarvan hebben zij nooit gezien en/of ondervonden.
Jong geleerd is oud gedaan is ook op latere leeftijd terug te zien. Het huishouden van mensen die op die manier groot geworden zijn lijkt ook nergens naar : koken, schoonmaken en -houden zegt hen weinig. Iets na gebruik schoonmaken en/of opruimen is hen vreemd.
En dan is er nog het fatsoen. Zoals bedanken, groeten en respecteren. Ook die zaken staan bij velen van hen vaak op de achtergrond. Zoals gezegd hebben ze wel veel wensen. Ze zijn het krijgen gewend, met gevolg dat velen van hen koopziek zijn en niet met geld kunnen omgaan. Ook dat laatste hebben ze niet geleerd toen ze jong waren; ze kregen geld.
Er zijn gelukkig uitzonderingen. Mensen die aan zelfreflectie doen en tot de conclusie komen, dat ze alsnog veel moeten leren en dat ook doen. Voor de mensen die wel opgevoed zijn is dat een opluchting. Opgevoed en enkel gevoed vormen geen match, Ze leiden tot ergernissen over en weer.