zondag 14 juli 2024

Steigerhout restanten

Zoals gezegd ben ik bezig met het nuttig gebruiken van de restanten steigerhout. Ze zijn na de verhuizing van de zithoek onder de overkapping overgebleven. Ik vond het zonde om het hout weg te gooien of te laten verbranden in een of andere open haard of allesbrander.
Ik heb als eerste een paar voetenbankjes gemaakt. Daarna een schap / legplank. Toen ben ik aan wat decoraties begonnen. Met twee buffelhoorns heb ik van een plank een houten schedel gemaakt. Gewoon zo uit de losse pols hoor. Dus niet zeuren over details en kwaliteit. Trouwens, hoe grover hoe mooier vind ik. Het is weer eens wat anders. De stenen bijl die ik ooit tijdens een vakantie in
de Ardennen maakte heb ik op zo'n stuk steigerhout gemonteerd, net als twee koehoorns die ik voor een habbekrats in een kringloopwinkel tegenkwam.
In de koehoorns heb ik een bosje nep bloemen gestoken. Ja, nep, want dan zien ze het hele jaar fleurig uit.
Ik heb nog steigerhout over. Om wat ideeën op te doen ga ik op het internet wat rondneuzen. Tussen de restant steigerhout bevinden zich ook nog twee planken van nep steigerhout. Ze zijn veel te glad geschuurd en in plaats van een beton of cementsluier zijn de grijs gespoten. Ze komen waarschijnlijk gewoon uit een of andere bouwmarkt. Maar voor mij zijn die planken dus nep. Ik zal er maar vogelhuisjes van maken. Vogels zijn niet zo bezig met echt en nep. De bedoeling is om net zo lang door te gaan met het verbruiken van
het steigerhout, totdat alles zo goed als op is. Ik denk aan iets uit de speelgoedhoek (auto, locomotief, vliegtuig) of dieren (paard, kat, hond) of typisch Nederlands (molen of gewoon een kaasplank die veel mensen voor de kop hebben 😂 )
Het steigerhout heeft wel een paar nadelen. Het is nogal dik en zodoende lastig te zagen met (reuma) handen. Een ander nadeel is dat het hout barst of splijt. Daar moet ik rekening mee houden als ik er spijkers insla of schroeven in draai.
Gisteren was ik bij iemand op bezoek, die aan houtbewerken doet. Hij was net bezig met een stuk van een stam op een draaibank. Daar gaat hij een vogelhuisje van maken. De stam moet dan uitgehold worden. Hij gaat niet sec voor een uitgeholde stam met vlieggat. Hij wil er iets speciaals van maken.