woensdag 17 juli 2024

Sponzige caravan vloer

Afgelopen dagen overwoog ik de sponzige vloer van de caravan nogmaals te gaan aanpakken. De eerste keer (vorig jaar) bleek geen succes te zijn. De vloer werd na een korte periode van hard zijn weer zacht. Het betreft het looppad vanaf de deur via een haakse bocht voor het keukenblokje langs naar het vaste bed.
Mijn idee was om het dit keer van binnenuit te gaan doen.
Vanmorgen kreeg ik de gelegenheid om op zoek te gaan naar Permacol 5663, een bruisende lijm. Die schijnt veel gebruikt te worden. In de kampeerwinkel waar ik geregeld kwam toen ik de hut aan het verbouwen was, werd geen Permacol verkocht. De medewerkster wist wel waarvoor ik dat spul nodig had. Haar kennis ging zelfs zover, dat ze mij vroeg : "Heeft u soms een Caravelair caravan?" Toen ik de vraag bevestigend had beantwoord zei ze : "Dat is een typisch kwaaltje van die caravan. In onze werkplaats wordt meestal vanaf de herfst dat soort vloeren aangepakt." De winkel heeft ook een servicepunt voor caravans en campers. Dus werd in de werkplaats geïnformeerd. Even later kwam er een monteur met twee kokers Permacol aanzetten.
Hij vroeg mij of ik het soms zelf ging doen. Op mijn antwoord, reageerde hij niet bepaald enthousiast. "Dat kan je beter aan de vakman overlaten", bromde hij. Toch was hij bereid om wat vragen van mij te beantwoorden. Hij adviseerde mij de klus vanaf de onderkant aan te pakken en niet van binnen uit.
Omdat de houdbaarheidsdatum (het pul is beperkt houdbaar) een week geleden verstreken is, werd mij slechts €17,50 per koker gerekend. Dat is zo'n € 8,= per koker goedkoper. Ik heb zijn advies opgevolgd. Met een garagekrik heb ik de caravan op één wiel gezet. Daarna heb ik de bestrating afgedekt met een groot stuk karton en ben een patroon aan 10 mm gaten gaan boren in de vloer. Daarna heb ik de vloer in de caravan van het nodige van gewicht voorzien, om bolling te voorkomen. Het volspuiten van de vloer was een smerig klusje. De lijm is vrij dun en sijpelt zo uit de gaten op de grond. Het karton bleek zeer noodzakelijk te zijn. Ik laat het schuimende spul een dag drogen.
De werkplaats reken €385 voor de eerste m2. Daarna is het €350 per m2. Ik hoop met mijn € 35 hetzelfde resultaat te behalen.