zondag 21 juli 2024

Waarom?

In veel situaties stel ik mezelf de vraag, waarom? Ik probeer dan beweegredenen van mensen te achterhalen en zodoende begrip op te brengen voor hun gedrag. Dat lukt niet altijd. En er zijn ook situaties waarin het beter is om niet naar een waarom? te vragen.
Zo zag ik op winterse dagen dat deuren wagenwijd openstaan, terwijl binnen mensen in zomerkleding rondliepen. Binnen stond de cv op 26 graden! Als wij 's winters de deur vergaten te sluiten of te lang open hielden, zei mijn moeder : "We stoken niet voor de mussen!" Maar ja, vluchtelingen hoeven geen rekeningen te betalen. Het licht brandt daar ook dag en nacht. Vraag me niet waarom.
Dat geldt ook voor de volgende situatie. Gistermiddag zag ik van een woning openslaande deuren openstaan. Ik weet dat in die woning de airco's volop draaien. Dus heb ik de tieners er toch maar even getipt. Ik vroeg me weer af waarom? Ik bedoel, iedereen behoort toch te weten hoe hoog energieprijzen tegenwoordig zijn? Gezond verstand gebruiken wordt steeds minder de opmaat. 😟