dinsdag 6 december 2022

Stress

 Het aantal gevallen van stress neemt toe. Ik hoor er steeds vaker over. Tijdens mijn loopbaan viel mij op, dat de mensen die last hadden van stress vaak het woord 'moeten' bezigen. Daarnaast hadden ze problemen met volle agenda's. Ze konden blijkbaar geen 'Nee' zeggen en/of hadden moeite met hun tijdsverdeling (time management). Gelukkig heb ik binnen mijn eigen groepen geen medewerkers gekend, die last hadden van stress. Als ik merkte dat ze zich anders dan gewoonlijk gedroegen, probeerde ook de oorzaak te achterhalen. Het is beter te voorkomen, dan te genezen.
Zo was er een medewerker, die voor zijn moeder zorgde die plotseling ziek geworden was. Een ander kreeg te maken met een echtscheiding en weer een andere trof zijn partner na werktijd thuis dood aan. In die gevallen kan ik me voorstellen, dat stress kan toeslaan. Ze kregen van mij dan alle ruimte om hun emoties, tijd en energie te besteden aan dat andere. Alleen al die mededeling deed hen opfleuren. Met die mededeling ging ik een paar keer tegen de arbeidsvoorwaarden in. Maar dat was dan mijn pakkie an.
Van mezelf weet ik dat een herstel van traumatische ervaringen niet alleen gepaard gaat met (anders) bezig zijn (afleiding), maar ook met therapie. Als ik hoor dat iemand met stress als afleiding slechts 1x per week iets anders doet en de rest van de tijd op de bank zit of in bed ligt, dan lijkt me dat geen juiste aanpak om te herstellen. Het lijkt mij meer een combinatie van therapie en structureel bezig zijn. En eventueel een cursus volgen in time management. En wat het moeten betreft : We moeten alleen maar gezond en gelukkig proberen te blijven.