zaterdag 28 augustus 2021

Zelf uitzoeken

Terloops hoorde ik dat een kandidaat in het programma B&B vol liefde, zijn PlayStation had meegenomen. Zijn mate van interesse in de jongedame had meneer al voor zijn reis naar haar al vastgesteld.
Ook tijdens mijn loopbaan heb ik mijn zoek-dat-maar-zelf-uit boodschap uitgedragen. Ik bedoel, ik kon mijn tijd wel beter besteden dan als een wandelende encyclopedie op te treden. Van zelf uitzoeken leert een mens veel meer dan sec antwoorden aangedragen krijgen. Het is voor gekomen dat medewerkers zeiden : "Jij weet veel meer dan je loslaat." Die hadden mijn leermethode in de gaten. Op basis van mijn kennis kon ik hen tot op zekere hoogte controleren. Vaak door goed te luisteren en/of op subtiele wijze vragen te stellen en een dom gezicht te trekken. Ik trapte ook niet in vragen als : "Willem dat moet toch zus en zo gebeuren?" Die deden mij denken aan school. Tijdens een mondelinge overhoring antwoorden met een vraag; "dat was toch in 1812??" Er waren docenten die zo'n antwoord als fout bestempelden. Zekerheid en overtuiging voor alles.
Vandaar dat ik weinig waarde hecht aan uitspraken met woorden van onzekerheid, een eigen mening of twijfel erin verwerkt, als ik op zoek ben naar feiten. Ik vind is voor mij een mening en geen feit. Dat vind ik, dus is het geen feit......😕