dinsdag 31 augustus 2021

Vreemd en gevaarlijk

Al puzzelend zag en hoorde ik af en toe een stel dat met de kinderen naar Spanje vertrok. In een oude doch enorme camper. Een rijdend huis. Ik vond het allemaal nogal warrig wat die mensen wilden doen. Ze zouden wat rondkijken en wisten niet of het Spanje of Portugal zou worden. Ze reden in een huis, maar wilden er ook een kopen. Ik zou dan een fatsoenlijke, goede camper gekocht hebben. De heenreis was een en al stress. Niet hier en daar op de camping gaan staan, zodat ook de kids stoom af kunnen blazen. Nee, rijden, rijden en stressen. Ik dacht : "Leuk, lekker op avontuur!" Maar de vrouw dacht er heel anders over. Het programma heet Het roer om. Deze aflevering had van mij als titel Met een stresskip op reis gekregen.
Onderweg pech met de camper en dan is het jammer dat je weinig verstand van autotechniek hebt. In de zuidelijke landen word je gauw opgelicht. Dan is het handig wanneer je met wat kennis de reparaties kunt regelen en later controleren. Ze wilden eerst in Spanje een huis kopen (je hebt er al een op wielen), maar kwamen na de zoveelste keer pech in Portugal te staan. Daarheen werd de kapotte camper vervoerd om als huis te dienen op een camping. De stresskip wilde daar activiteiten organiseren voor kinderen. Arme kinderen.
Eerder die avond zag ik mensen in de Achterhoek aangeschoten op Solexen rijden. Onderweg werd om de 200 meter telkens alcohol getankt en dan weer de weg op. Een zeer slecht voorbeeld natuurlijk en asociaal. Dat stuk had nooit uitgezonden mogen worden. Maar ja, de Achterhoek, daar hebben ze bij alles eerst alcohol nodig om zich goed (wij noemen dat vervelend) te voelen. Zielig dat men daar alcohol voor nodig heeft.
Ik ken mensen uit die omgeving. Je kunt er een hele dag naast zitten, zonder dat ze iets zeggen. Maar zodra ze alcohol op hebben, slaan ze volledig los en door. Dan kruipen ze zelfs quasi lollig over de grond en maken met een dikke tong onfrisse grappen. Brrr! Een bevestiging dat alcohol de hersenen beschadigt.