dinsdag 23 juli 2019

Bijna af


Tijdens onze trip door Duitsland is ons ook de verschillende manieren waarop campings gerund worden niet ontgaan. Noem het maar beroepsdeformatie van mijn kant en commerciële interesse van die van Sonja. Vooral de 'zelfbedieningscamping' aan de Weser vonden we top. De diverse situaties beoordelend merkten we beiden vaak dezelfde manco's op. Dus ook aan de Weser misten we iets. De gasten moesten na het verblijf de betaling in de vorm van contant geld in een envelop doen. Ons viel op, dat men niet het kenteken van het voertuig hoefde te noteren. Het afrekenproces zou dan wat ons betreft af zijn. Immers, bij de in- / uitgang stond hoog op een mast een camera gemonteerd. We weten niet of de beelden dagelijks of constant bekeken werden of dat de camera überhaupt werkte. Maar een vermelding van het kenteken op de envelop zou de cirkel weer rond maken en daarmee een 'volledige' controle suggereren.
Bij andere campings kon men ook als passant wat gebruiken. Men heeft daartoe een aparte ruimte met tafeltjes en stoelen en een complete keuken beschikbaar. Vaak ook gebaseerd op zelfbediening. Helaas stond die faciliteit in een paar gevallen ver van de doorgaande weg af. Onzichtbaar voor passanten, die wel bij de ingang langs de weg een bord zien. Zij zullen zich ongetwijfeld afvragen of dat stukje horeca open is of niet. We stelden ons zo voor om een tafeltje met 2 stoelen en een parasol of vlag dusdanig te plaatsen, dat ze vanaf de weg zichtbaar zijn. Zo kunnen passanten zien dat er 'leven in de brouwerij' is.
Op een andere camping deed men weliswaar aan afvalscheiding, maar op de aanwezige kliko's stond niet vermeld waarvoor die bestemd waren. Dus teksten als Plastic, Glas, Papier en Restafval ontbraken. We zagen dat veel gasten zich niet de moeite namen om even de deksel te lichten om te zien wat er in de betreffende kliko's gedeponeerd mocht worden. Dus bevatten alle kliko's restafval. Slecht voorbeeld doet ook volgen. Ik zag op de laatste camping iemand de inhoud van al die kliko's alsnog sorteren. Omdat het afval opgehaald werd. Een paar grote stikkers of een met dik viltstift geschreven tekst zal veel extra werk schelen.