woensdag 20 juni 2018

Weg met de regeltjes

Er zijn mensen, die willen dat regeltjes t.a.v. onze taal komen te vervallen. Ze nemen het op voor de landgenoten, die geen zin hebben in onderwijs en zodoende kansloos zijn. Als het aan hen ligt, mag je dus ik wort schrijven. Het gebruik van lidwoorden wordt wat hen betreft ook vrijgegeven. Dus is de huis ook correct of  korrekt.
Mijn eigen landgenoten breken de taal ook al af. Zij spreken over me in plaats van mijn en hullie of hun in plaats van zij.
Het streven is (denk ik) dat iedereen taalvaardig kan worden (of woorden?). Er zijn al veel mensen die geen hoofdletters en leestekens meer gebruiken. Hun verhaal is één zin zonder kop of staart, maar wel met veel taalfouten. Met het loslaten van de regeltjes kunnen vreemden gemakkelijker voor onze taal slagen en landgenoten gemakkelijker een diploma krijgen.
Hier en daar druppelen de veranderingen op taalkundig gebied al wat door. Zoals bij de Volkskrant, waar men beweert dat Trump geen olie meer op het vuur gooit, maar kolen. Is de olie soms al op? Of is de verandering bedoeld om de Limburgse lezers tegemoet te komen?