maandag 25 juni 2018

Een sneue docent

Ik ga weer even terug naar school. Toen ik in 1969 eindexamen gedaan had, kreeg ik van de Culturele Dienst van de Franse ambassade een boek vanwege mijn prestaties met het vak Frans. Dat was een boek van Théophile Gautier, in het Frans geschreven. Ik heb het nooit gelezen, maar toch. Op het www las ik een berichtje, waarin het ook over een boek als prijs ging. Op een school, heeft docent Henk Bolk zijn beste leerling ook een boek cadeau gedaan. Dat lijkt leuk. Helaas was het boek dat Bolk uitreikte bedoeld als flinke steek onder water, of zo je wilt een slag onder de gordel of anders een flinke trap na voor de leerling.
De leerling in kwestie is openlijk aanhanger van de FvD, een democratische politieke partij met een frisse kijk op maatschappij en politiek. Daar is de blijkbaar linkse Bolk (veel docenten zijn links en dat mag, zolang ze dat maar niet uitdragen) niet van gecharmeerd en dus kreeg de leerling en plein publique een terechtwijzing in de vorm van een boek tegen ....  fascisme. Wat een sneue man is meneer Bolk, die overigens blijft ontkennen dat dat de bedoeling was. Iedereen die enigszins politieke partijen die rechts zijn volgt, weet dat aanhangers ervan vaak voor fascisten, vreemdelingenhaters, nationalisten en dergelijke worden uitgemaakt door vooral links georiënteerde mensen. Hulde aan de leerling dat hij het zolang uitgehouden heeft met dit heerschap. Hij vond de actie van zijn docent erg teleurstellend en beneden maats. Maar ja, niet elke leraar is slimmer en/of verstandiger dan een leerling.
Ik ben wel blij met mijn boek. En ik ben ook blij dat boek in 1969 gekregen te hebben, toen er nog sprake was van respect over en weer. Meneer Henk Bolk had mij wellicht een boek gegeven met als titel "NSB'ers in Nederland" of  "Landverraders onder ons" of een ander boek met een titel van soortgelijke strekking. Met de beste bedoelingen uiteraard.