zondag 24 juni 2018

Een Velux dakraam


Op de 'grote' zolder hebben we een groot dakraam in het dakbeschot zitten. Het geeft veel licht en frisse lucht. Omdat het raam op het zuiden ligt, staat de zon erop. Die geeft veel warmte op de zolder. Te veel. Dus hebben we zonwering aangebracht. Door Sonja gemaakt van een stuk zonweringsdoek. Als dat doek erop zit, dan is het pikdonker op zolder. Het was geen doen om dat doek telkens te verwijderen of weer te monteren. Dus daar moest iets op gevonden worden. Onlangs zag Sonja een goedkope aanbieding van een zonwering speciaal voor Velux dakvensters. Die heeft ze besteld en ontvangen. Zaterdag hebben wij die samen gemonteerd. Dat klusje stelde weinig voor. Het doek is gemakkelijk op te rollen (rolgordijnsysteem) en laat licht door, zodat de lamp op zolder niet meer telkens aan hoeft.
Eerder heb ik horren gemaakt voor datzelfde kantelraam. Niet alleen om muggen en ander ongedierte tegen te houden. Ook om bij geopend raam de dakhazen buiten te houden. Het dak begint al op huiskamerhoogte, dus is voor katten gemakkelijk te beklimmen. Ik heb twee horren gemaakt, die ik tegen elkaar kan schuiven. Ze sluiten zowel boven als onder en aan beide zijkanten aan op de gordingen en dwarsbalken. Om een goede aansluiting te krijgen heb ik tochtband op het houtwerk geplakt, daar waar de lijst van de horren zit. Dus de boel is hermetisch afgesloten voor kruipende en vliegende beestjes. De horren zijn gemakkelijk te verwijderen en terug te plaatsen voor het geval het raam gezeemd moet worden.
Tja, en dan is er nog een ander soort wezen waartegen maatregelen genomen moesten worden. Het zogenaamde onderwereldsoort. Of wel inbrekers. Ik heb op het raam een veiligheidssluiting gemonteerd. Zo'n kettinkje zoals dat voor deuren gebruikt wordt. Van buitenaf kan het geopend raam (kierstand of iets groter) enkel met grof geweld open gemaakt worden. Als dat zou gebeuren, zal Fenna wel haar bekkie roeren. Hoewel, misschien gaat ze koffie zetten. Ze is vaak zo lief tegen anderen.