maandag 25 juni 2018

Help, mijn vrouw is....

Laatst klaagde iemand over stank in de toiletruimte van zijn caravan. Meneer vroeg naar een oplossing. Ik dacht met mijn ontnuchterende onschuld direct : "Wat dacht je van een kookboek!"
Ik zit nog te wachten op een paar nieuwe tv programma's. Noem ze maar anti-feministische vermakelijkheden. Een programma als "Help, mijn vrouw kookt!" of "Help, mijn vrouw is moeder!" of  "Help, mijn vrouw doet het huishouden!" Het zou allemaal kunnen.
Ik leef in een andere tijd. Een tijd waarin de spinazieacademie verdwenen lijkt. Dat waren nog de echte vrouwen en echte moeders. En wat mij betreft nog de echte vrouwen. Goed geschoold, creatief en gemeend zorgzaam. Tijden veranderen. Het is de tijd van ongeschoolde vrouwen voor wat betreft het runnen van een gezin en alles wat daarmee van doen heeft. Veel jonge vrouwen kunnen niet eens een aardappel koken. Hun jeugd was er een van de pizzadoos en/of de snackbak. En anders een magnetronmaaltijd. Ze kunnen hooguit stress-thee zetten, dankzij Google.
Het huishouden doen is bij hen ook in verval geraakt. Je hoeft enkel naar ramen te kijken. De moederrol denken ze te kunnen overdragen aan een vreemde in een crèche, die daar haar geld verdient. Vaak ook een moeder, die zich aan andermans kindjes ergert. Nee, die huidige moeders gaan liever werken en uit. Zoals in hun tienertijd.
Een tijdje geleden moest ik een vrouwspersoon, die beweert Indisch bloed te hebben uitleggen, wat gado gado is. Ze dacht vast dat het een antieke loopvogel van Papoea Nieuw Guinea is, die op een speciale manier klaargemaakt wordt. Ja mensen, het wordt alsmaar vreemder voor deze oude man. Ik heb een paar keer meegemaakt dat vrouwen mij vroegen of ik ook kon stofzuigen, de was kon doen enz. vanwege mijn doe-het-zelf handigheid. Ik antwoordde, dat ik ook daarvoor mijn hand niet omdraaide. Ze vonden het heel erg knap van mij, dat ik dat huishoudelijk werk ook kon. Ik vind het zelf tamelijk dom werk, waar je niet knap voor hoeft te zijn.  Dus kom achter die make-up tafel vandaan en doe het huishouden! En begin nou niet over vrijheid :