woensdag 20 juni 2018

Cyber criminelen

Ten tijde van de opkomst van het glasvezel voorspelde ik al, dat de criminaliteit op het internet daarmee ook flink zou groeien. Criminelen willen graag heel snel hun werk kunnen doen. Snelheid bepaalt voor hen het succes. Een supersnelle verbinding is voor hen daarom een zeer welkome techniek. Het aantal hacks groeit met de dag. Er schijnt veel belangstelling te zijn voor de Bitcoin. Die munteenheid blijkt op het www voor het grijpen te liggen. Ik noem het maar de moderne bankoverval, zonder maskers en/of vuurwapens, snelle auto's en mogelijk lichamelijk letsel. Op afstand ergens in den vreemde, met een zeer kleine pakkans. Zo komen ook de pedofielen, oplichters en zelfs Jehova's menige woning binnen. Maar vlak de opsporingsdiensten niet uit. Die gluren ook stiekem over onze schouders mee.
Als men via een openbare verkoopplaats iets aanschaft, moet men heel voorzichtig zijn. Dat mobiele betalen lijkt leuk (snel geld) en gemakkelijk, maar is net zo gemakkelijk weer terug te draaien; dag geld! Zelfs wanneer men naarstig op zoek is naar een relatie, levert een datingsite geen partner maar een crimineel op.
Ook het elektronisch afsluiten van de auto verloopt sneller, maar is niet meer veilig. Er vinden steeds vaker inbraken plaats zonder braaksporen. Hoewel, sommige gedupeerden zijn er zo ziek van, dat ze ervan moeten braken. Hoe gaan verzekeringsmaatschappijen daarmee om?