dinsdag 19 juni 2018

Boekenweek

Zelf heb ik er niets mee, met boeken in het algemeen. Zo'n verzameling pagina's is in principe niet mijn ding. Tenzij.... tenzij er zaken te lezen zijn, die mij op dat moment interesseren. Dus heb ik wel werkplaatshandboeken, die ik lees als ik ergens mee bezig ben en er niet uitkom. Kookboeken idem dito. Men heeft mij het lezen van boeken op de HBS afgeleerd. Alles waar enige verplichting aan verbonden was, staat me niet aan. Tenminste, als het mij van bovenaf opgelegd wordt.
geen parkeervak voor een cheffin
Ik las dat er geklaagd is over het thema, 'Moeder de vrouw' en het feit dat er mannen gekozen zijn voor het schrijfwerk.  Het zullen wel vrouwen met bijna kale hoofden zijn die zo huilie huilie doen. Of mietjes. Over klagende transgenders heb ik nog niets gehoord of gelezen. Om over de berinnen en cougars onder ons maar te zwijgen. Maar de week is nog lang en ons land staat bekend om zijn geklaag. Men doet telkens weer verwoede pogingen het iedereen naar de zin te maken. De democratie is tanende. Voor een boek of gedicht kiezen in niet voldoende. Men moet ook rekening houden met de sekse / geaardheid van de schrijvers en het onderwerp. Dus laat je het juiste boek of de juiste kandidaat maar vallen, want het moet een vrouw, Afrikaanse immigrant, homo, transgender of beer zijn. Niet vergeten af te vinken, want twee keer achter elkaar dezelfde kiezen is ook niet oké. Trouwens, men wil ook dat als een man over een vrouw wil schrijven, de vrouw erbij betrekt. Zoiets als je hebt een mannenavond met je vrienden en jij moet je je vrouw meenemen. Huh?
Moeder de vrouw was dus niet goed. Moeder de monteur wel? Mocht er ooit een moeder als arts of monteur gekozen worden, houd dan rekening met klagende kinderen. Al die zielige baby's, peuters en kleuters willen liever een leuke moeder dan een oppas in een crèche, omdat moeders zo nodig arts of monteur wil worden / zijn. Wat zijn die klagers toch zielige mutsen. Typisch een generatie, die op drammerige wijze altijd weer hun zin hebben gekregen.