zondag 24 juni 2018

Vogelhuisje met stokje

Aan de oostkant van de muur van het schuurtje hangen vier vogelhuisjes. Twee stuks heb ik zelf gemaakt van afvalhout, bijna conform de richtlijnen. Een (links, met puntdak) hebben we gekregen. Het gat is veel te klein. De ander is van plastic(! O jee!) die uit een winkel komt. Erg onnatuurlijk. Voor de leergierige lezers : Helemaal rechts is een lamp, ook van plastic.
Toen ik die twee kastjes gemaakt had en een van een stokje voorzag, kreeg ik direct commentaar : Dat stokje hoort er niet!" Eerlijk gezegd heb ik nooit een vogel takken zien wegzagen in de buurt van zijn nest. Maar goed, ik zie ook niet alles, dus kan het best zijn dat er een vogel met een takkenzaag rondvliegt. Of dat ze meneer Specht inhuren. Weet ik veel?
Ik kreeg later meer soortgelijke opmerkingen over dat stokje te horen.
Nu is het mij opgevallen, dat van al die kastjes de afgelopen jaren één en hetzelfde favoriet is bij onze gevederde vriendjes : mijn zelfgemaakte kastje met stokje! Op grond van de keus van de eindgebruikers, de vogeltjes, lijkt mij dat het kastje met stokje het meest tegemoet komt aan hun eisen en wensen. Of zouden die vogels dat doen omdat ze zo'n hekel hebben aan al die betweters? Dat zou ook kunnen.
Ik heb beide huisjes ook wat ondieper gemaakt. En dus zijn ze niet meer conform de bouwvoorschriften van de deskundigen. De oude versie was te diep, waardoor het jonge spul niet uit kon vliegen. Met de verhoogde vloer dus wel. Zo zie je maar weer, je moet niet alles geloven wat deskundigen beweren. En van die zwarte kunststof kraai (rechts onder) trekken ze zich ook niets aan. 't Is maar dat je het weet.