zaterdag 30 juni 2018

Geen teletekst, geen zender

Jarenlang heb ik dagelijks teletekstpagina's gelezen van een groot aantal tv zenders. Met gevolg dat ik op die zenders ook geregeld naar programma's keek, onder het mom van nu ik er toch ben.... Afgelopen jaren hebben veel tv zenders hun teletekstsysteem afgeschaft. Men zegt vanwege hun website. Maar ja, ik zit achter de tv op dat moment en niet achter de laptop. Trouwens op veel websites is het nieuws lastig te lezen / vinden. De headlines zijn verspreid over de site. Ik mis al te vaak een inhoudsopgave met de nieuwskoppen.
Veel ouderen hebben niet eens een computer, wel een televisie.
Op een aantal regionale zenders is nog teletekst beschikbaar. Maar dat betreft vooral lokaal nieuws. Teletekst vond en vind ik nog steeds de mooiste oplossing. Niet alleen vanwege de inhoudsopgave en andere selectiemogelijkheden, waardoor ik gericht kan lezen. Ik kan ook rustig lezen zonder lastig gevallen te worden door het consequent gezeik van een cookie scherm en allerlei pop-up schermen die mijn leesvoer bedekken. Gewoon lekker ouderwets. Als ik dan zie dat men de tv programma's steeds meer laat draaien om leuke, doch zeer dure uitstapjes van bekende Nederlanders die mij weinig nieuws vertellen of laten zien (we hebben ook Google functies op de computer!), dan geef ik toch maar de voorkeur aan teletekst. Maar helaas heb ik over de besteding van het belastinggeld niets in te brengen.
Soms zie ik onder in beeld een tekst lopen. Van links naar rechts met allerlei nieuwskoppen. Waarom draait die tekstband niet van rechts naar links? Dat zou ik handiger vinden om te lezen. Nu kan ik pas lezen als de hele tekst in beeld is.