maandag 14 januari 2013

Wie o wie?


Gewoon lekker potje voetbal
De berichtgeving rond de toedracht van de dodelijke schoppartij tijdens de voetbalwedstrijd tussen het Almeerse Buitenboys en Nieuw Sloten begint op gang te komen. De advocaat van de verdachten vertelde, dat de grensrechter de confrontatie opgezocht zou hebben. Voor veel mensen is die uitspraak onacceptabel. Zelf vind ik dit geen schokkend nieuws, omdat het slechts een onderdeel kan zijn van de algehele toedracht. Ik ben niet alleen geïnteresseerd in de gang van zaken rond de schoppartij, maar in die van de hele wedstrijd. Dus ook het gedrag van het publiek en het arbitrale trio en de sfeer. Vaak bevinden de aanstichters van geweld zich onder die groepen. De KNVB en de clubs moeten de oorzaken aanpakken en niet aan symptoombestrijding doen. Want ook de KNVB speelt een zeer dubieuze / huichelachtige rol in het geweld op en rond de voetbalvelden.
De autopsie heeft uitgewezen, dat de grensrechter door een trap tegen het hoofd overleden is. Dat bericht vind ik wel verontrustend. Er zijn zeven verdachten en ongetwijfeld rijst straks de vraag : wie o wie heeft die dodelijke trap uitgedeeld? En dan weet ik hoe het hier in Nederland gaat : zolang niet bewezen is wie die trap uitgedeeld heeft, gaat iedereen vrijuit. Tenminste zo verging het o.a. bij een crimineel scooterduo, dat iemand doodgereden had. Er viel niet te bewijzen wie achter het stuur had gezeten. En dus gingen de boeven vrijuit.
Zelf ben ik een paar keer betrokken geweest bij een groepsgebeuren, dat straf opleverde. De vraag was heel simpel : "Wie heeft het gedaan?" En als daar geen antwoord op kwam, kreeg de hele groep straf. Gewoon het volle pond. Ik denk dat als men alle zeven een straf van 10 jaar boven het hoofd laat hangen, er best wel iemand zijn mond open wil doen. Want ook dat valt immers onder laf gedrag.