dinsdag 22 januari 2013

Het slijk der aarde

Kijk ons eens rijk zijn
Koningin Beatrix is samen met prins W.A. en Máxima op bezoek bij de rijkste vorst ter wereld in Brunei. Soort zoekt soort, zegt men en dat geldt ook voor de rijken op deez aardkloot. Afgezien van alle over the top pracht en praal, kwam natuurlijk ook even een sloppenwijk in beeld. Wat een contrast! Dat die sultan met zijn familie zich niet doodschaamt voor zijn rijkdom, zegt veel over hem en zijn soortgenoten. Natuurlijk wordt even gemeld, dat de inwoners van Brunei (Bruneiënaren of  Bruneiers of Bruneieren of  Bruneiëranen of Bruintjes???) van gratis gezondheidszorg en een belastingloos leven genieten. In hun krotje. Want de sultan doet ook iets goeds en hij zal er ongetwijfeld een warm gevoel van krijgen. Een gevoel dat overeenkomt met dat wanneer je een zwerver liggend in de vrieskou vriendelijke een goede avond wenst.
Misschien gaat prinses Máxima ook nog even bij de minima kijken, om weer met beide voetjes op de grond terecht te komen. Al met al vind ik het ongehoord om zo'n vorst als vriend te hebben. Dergelijke mensen beschouw ik als vijanden van de menselijkheid. Oké, ik ben niet zo behept met het slijk der aarde.
Ik zal het wellicht niet meer meemaken. Maar er komt hopelijk een tijd, dat het paleis met al zijn decadente pracht en praal in vlammen zal opgaan.