zondag 13 januari 2013

Leiderdorp en de vooruitgang

Waar is de Munnikenmolen??
Molens aan de noordkant (Hoogmade)
 Gistermiddag ben ik weer naar Leiderdorp gereden. Gewoon lekker laf met de auto, omdat het zonnige weer van achter het glas anders deed vermoeden : het was behoorlijk fris.
Op de Houtribdijk richting Almere werd ik voorbij gestoven door een dikke Audi. Die reed in mijn beleving zo'n 140 als het niet harder is. Op de A6 viel het met de drukte erg mee. Gewoon lekker 100 rijdend reed ik richting Schiphol. Vaak varieer ik in de route en ga halverwege de A9 op, om via Amstelveen naar Schiphol en dus de A4 te rijden. Maar dit keer dus niet.
Net voorbij Schiphol ontstaat een zee van ruimte op de weg. Helaas wordt die geregeld teniet gedaan door starre links rijders, die het aantal rijbanen met drie, soms zelfs met vier verminderen. Tenminste, wanneer je je aan de verkeersregel houdt, die stelt dat je links moet inhalen.
Het was me al eerder opgevallen, maar dit keer heb ik bewust gekeken naar de entree van Leiderdorp vanuit noordelijke richting. Die is drastisch, of beter dramatisch veranderd. De oude, vertrouwde Munnikenmolen is namelijk al een tijdje verdwenen!! 'Welke idiote cultuurbarbaren hebben dat nou geflikt?', schoot door mij heen. Bij die molen hebben ik nog met mijn broers gezwommen en gevist. Ook mijn vader heeft als tiener daar (in zijn onderbroek) gezwommen! Nu is die molen verwijderd, zonder enig overleg met mij? Het zal wel weer met 'de vooruitgang' te maken hebben. Voor veel gemeentes het synoniem voor historische en cultureele afbraak. Ik noem dat gewoon vandalisme. Vernieling van het cultuurlandschap. Nu heb ik begrepen dat die molen, samen met nog andere molens verplaatst is/wordt. Ze krijgen een soort carrousel opstelling elders in de immer slinkende polder. Nou, dat zal dan wel. Men vergeet één ding : de Munnikenmolen los van zijn oorspronkelijke locatie zegt mij veel minder. De molen is nu een van de vele molens geworden die ons land kent.