dinsdag 8 januari 2013

Pastoor Harm Schilder

Pastoor Schilder runt een parochie in Tilburg. Hij was eerder in het nieuws vanwege het zeer vroeg luiden van de klokken op de zondagen. Ook wilde hij een restaurant in zijn parochie beginnen, om zodoende geld te verdienen voor de parochie, maar kreeg van de gemeente geen vergunning.
Dit keer is hij weer in het nieuws. Schilder heeft besloten van de afvalligen in zijn parochie portretten op te hangen in zijn kerk. De gelovigen die niet meer in hem geloven, moeten gered worden door de overige gelovigen, aldus Schilder. De pastoor zegt tussen neus en lippen door deze afvalligen niet persoonlijk te kennen, omdat het contact met hen tot wat telefonie beperkt is gebleven.
Al met al een vreemde gewaarwording, als een herder zijn eigen schaapjes niet eens kent. Telefonie? Kijken de pastoor en zijn gelovigen elkaar niet meer in de ogen? Komt bij dat deze herder na zijn eigen falen, de overige schapen opdracht geeft om de afgedwaalde beestjes weer bij zijn kudde te drijven. Blijkbaar is hij zelf daartoe niet in staat. Zou het niet kunnen zijn dat herder Schilder deze schaapjes zelf wegjaagt  met zijn vreemde gedrag? Zou het niet kunnen zijn dat die weggelopen schapen de houding van de RKK spuugzat zijn? Een RKK die door de eeuwen heen meer misdrijven heeft gepleegd dan menig andere organisatie? Zou pastoor Schilder er niet beter aan kunnen doen om zijn eigen portret en die van zijn bazen eens op te hangen en hen door de gelovigen terug te laten brengen op het christelijke pad?
Hopelijk laten de afvalligen van zijn pastorie het hier niet bij zitten en dienen ze een aanklacht in tegen Schilder. Want ook zijn actie getuigt van weinig respect voor de privacy van anderen. Zoals de RKK het door de eeuwen heen structureel geschaad heeft.