maandag 7 januari 2013

Over Leiderdorp

© De Munnikenmolen van de fam. Borreman
Zoals ik al eerder schreef ontmoette ik op Oudjaarsdag iemand, die ook bekend is in Leiderdorp. Vanmorgen heb ik haar bezocht, want ze heeft een boek in haar bezit dat voor mij wellicht interessant zou zijn. Ik had al eens eerder aangebeld, maar toen was Len niet thuis. Vanochtend klonk geblaf toen ik op het knopje van de bel drukte. Len deed open en liet mij binnen. Daar kwam ze met het bewuste boek aan tafel zitten. De titel van het boek is "Prentenboek van Leiderdorp" met als ondertitel "Herinneringen uit grootmoeders tijd".
Pas toen ze het boek opensloeg, zag ik de naam van de schrijver : Rita Pieterse-Zwetsloot! Het betrof dus dezelfde schrijfster die ook het boek over de 2e Wereldoorlog rond Leiderdorp en Zoeterwoude heeft geschreven. Het boek werd snel ter zijde geschoven, om plaats te maken voor wat fotoalbums. In een van de albums zaten mooie, nostalgische foto's van Leiderdorp en vooral het Van Leeuwenpark. Daar heeft haar familie lange tijd gewoond. Later verhuisden ze naar de Hoogmadeseweg. Ik mocht het boek en het album meenemen, om ze thuis rustig te kunnen lezen en/of bekijken.
Ze stelde nog wat vragen over het oude Leiderdorp. Zo wist ze niet zeker of tegenover de brug langs de Hoge Rijndijk een soort snackbar was, waar je ijs kon kopen. Nou, dat tentje van de familie Hemerik herinnerde ik me ook nog. Net als dat kleine straatje, waarin aan het eind het gebouw van de padvinderij stond : de Dr.Van Rhijnstraat. Ze bleek trouwens op precies dezelfde plek aan de Hoge Rijndijk beukennootjes te hebben geraapt als ik.