woensdag 9 januari 2013

Lekke band

Gistermiddag werd ik gebeld door Sonnepon. Ze stond ergens langs de Stationsdreef met een lekke achterband. Gelukkig hebben we een mooie fietsdrager, die ik direct op de trekhaak van de Matrix heb gemonteerd. Toen ik de Stationsdreef vanaf de Houtribdreef opreed, zag ik ter hoogte van het oude, groene KvK pand Sonnepon met haar fiets aan de rechterkant staan.
De achterband was zo plat als een duppie. We hebben de elektrische patiënt op de drager gehesen, vastgezet en vervolgens naar het adres gereden waar Sonnepon naar op weg was. Want hoe dan ook : het doel van haar rit moest wel even gehaald worden. Daar kwam nog iets bij : de aanschaf van een setje nieuwe fietsbanden. We hebben een antilek achterband gekocht met bijbehorende binnenband. Sonja peddelt ruim 4.000 km per jaar, dus de originele band was inmiddels aan vervanging toe.
Thuisgekomen hebben we de fiets in de woonkamer gezet. Daar heb ik de banden vervangen. Een ietwat lastige klus, omdat ik het achterwiel niet in z'n geheel wilde verwijderen. Ik wilde de kabel van de versnelling niet losmaken, omdat het toegepaste systeem mij niet bekend is.
Het vervangen van beide banden verliep verder vlekkeloos en ik heb gelijk de ketting en de versnelling afgesteld. Vanmorgen, na een proefrit, bleek de boel nog niet helemaal naar wens te zijn. De ketting stond net iets te strak. Die heb ik dus wat slapper gezet. Voor het overige rijdt ie weer als vanouds. Later bleek het ventiel de boosdoener te zijn van de leeggelopen band. Maar dan neemt niet weg dat de buitenband zelf aan vervanging toe was. Die begon al veel weg te hebben van een heuse slick.