donderdag 31 januari 2013

Lelystad niet commercieel

De leges die Lelystad rekent voor het trouwen zijn met 100% gestegen. Van 300 naar 600 euro! Ongekend, zeker in deze crisistijd. Ik weet niet welke gemeentelijk genie dit heeft bedacht, maar het is wel de manier om de stad uit de markt te prijzen en de eigen inwoners (lees : bedrijven) te benadelen. Veel trouwlustige stellen gaan hun heil elders zoeken. En denk dan niet dat ze na de huwelijksvoltrekking terug gaan naar Lelystad. Veel te onhandig. Dus feesten doen ze ook ergens anders. Doei omzet.
Over feesten gesproken, ook die zogenaamde Kerstmarkt stelde niets voor. Oke, die in het Lelycentre mag ik wel geslaagd noemen. Maar die in het centrum van de stad was een complete ramp. Wat een ongezellige zooi met die paar her en der verspreid staande kraampjes die spullen aanboden, die niets met Kerst te maken hadden. Weer een manier om inwoners weg te jagen.
De stad slaagt er maar niet in, om eens gewoon commercieel na te denken. Daarom beschouw ik de verhuizing van de Oldtimerdag naar de Batviahaven als een pure toevalstreffer. Bataviastad trekt erg veel bezoekers. Het winkelparadijs staat bovenaan op de lijst van Nederlands meest bezochte plekken. Het Aviodrome scoort ook goed. En wat doet de gemeente Lelystad met die aantallen? Hoegenaamd niets. De kuststreek is verder nog steeds een dooie boel. Ik begrijp daarom ook niet wat al die horeca daar moet. Je zoekt in je vrije tijd toch niet de grauwe, winderige leegte op, om quasi gezellig te gaan eten? Alleen op bepaalde dagen in het weekend kan het er gezellig zijn. Bijvoorbeeld tijdens een botenshow. Maar zelfs dan is het niet even gezellig. Er komen meestal veel minder bezoekers dan verwacht.