zaterdag 26 januari 2013

Een onopgevoed kind

Onlangs hief minister Plasterk bezwerend het vingertje en zei, dat ouders hun kinderen beter moesten opvoeden. Zoiets mag je overal op de wereld zeggen, behalve in Nederland. Daar vindt men dat het voor andere ouders geldt niet jezelf.
Toch vreemd, omdat maatschappelijk gezien zo'n 61% van de ondervraagde bevolking stelt dat ze last heeft van onopgevoede mensen. De afwijzende houding ten opzichte van de opmerking van Plasterk zal ongetwijfeld veel te maken hebben met de algehele bemoeizucht in dit land, die velen zat zijn. Neemt niet weg dat inderdaad opvallend veel kinderen een nagenoeg grenzeloze opvoeding genieten. Veelal uit gemakzucht, soms uit onwetendheid (geen voorbeelden of verkeerde voorbeelden) en vaak ook uit medelijden van de ouder(s). Die kinderen gaan ook vaak naar scholen, waar ze lekker zichzelf kunnen zijn zonder bang te hoeven zijn voor enige correctie. Want discipline en regeltjes accepteren zij  en hun ouders niet.
Toch zijn er telkens momenten in het leven dat zo'n kind en later volwassene geconfronteerd wordt met zijn eigen opvoedingshiaten. Mensen die altijd maar hun zin willen krijgen, die zich nergens verantwoordelijk voor voelen, die geen rekening houden met anderen, anderen de schuld geven van hun eigen ellende en denken dat de wereld alleen om hen draait. Sommigen bereiken zelfs een leidinggevende functie. Brrrr! En als ze als volwassen, laag geschoolde mislukkeling in de maatschappij staan, dan komt de daaruit voortvloeiende ellende allemaal door die grote boze wereld om hen heen. En dus stemmen ze op een socialistische partij, de PvdA. Helaas is het nu net die partij, die nu bezwerend het vingertje heft. Die A staat namelijk nog steeds voor Arbeid en niet voor Aso's. Weer een tegenvaller.