donderdag 31 januari 2013

Richard tegen ongewenste geluiden


Afgelopen weekend viel me op, dat een zogenaamde vierde man een laffe houding aannam toen de arbiter een verkeerde beslissing nam. Vlak voor zijn neus, tijdens de wedstrijd tussen Roda JC en ADO, raakten de voetbalschoenen van twee spelers in elkaar verstrikt. Om de boel te ontwarren cq los te trekken maakte de Roda speler trekbewegingen met zijn been. Zeker niet bedoeld om de tegenstander te trappen. Dat kon iedereen zien, behalve de scheids. De speler in kwestie kreeg een rode kaart wegens trappen. De vierde man, die er met zijn neus bovenop stond,  deed alsof zijn neus bloedde. Zo schiet het ook niet op met sportief gedrag. De KNVB schrapte later de rode kaart op grond van de tv beelden. Maar of die kaart aan die vierde man gegeven is, zal zeker niet het geval geweest zijn. Zover gaat de KNVB helaas nog niet.

Gewoon lekkere pot voetbal kijken
Het trieste geval van de doodgeschopte grensrechter is helaas niet voor iedereen aanleiding om zich sportiever en fatsoenlijker te gaan gedragen. Ik zag dat bij de agressieve Pieters van PSV en deze week weer. Dat was tijdens de bekerwedstrijd tussen Den Bosch en AZ.  Daar begon een groep Den Bosch 'supporters' oerwoudgeluiden te maken, zodra AZ speler Altidore aan de bal was. Het betrof weliswaar een minderheid van het publiek, maar de meerderheid was niet merkbaar verontwaardigd.
Ik stel me zo voor, dat in voorkomende gevallen het fatsoenlijke deel van de supporters dergelijke geluiden (inclusief het beledigen van het arbitrale trio) moet overstemmen door de naam van de overleden grensrechter te scanderen : Richard! Richard! Richard!