dinsdag 15 januari 2013

Over mietjes en klagers

De Nationale Politie liet weten dat ze het erg moeilijk vindt om bepaalde bekeuringen uit te delen. Ze is bang dat de overtreders in kwestie boos zullen worden. Tjonge jonge jonge, 't is toch wat. Alsof ze dat geld in eigen zak gaan steken. En om verder maar te zwijgen over het zelfbeeld van die klagende agenten. Kom op zeg, rug recht en borst vooruit. Ferme jongens, stoere knapen, stelletje mietjes!
De verhoging is vooral bedoeld om al die eigenwijze mensen zover te krijgen, dat ze zich naar de wet gaan gedragen. Dagelijks zie ik automobilisten niet handsfree bellen en sms'en. Die grap kost anno 2013 350 euro als je betrapt wordt. Nou, als je dat weet (eenieder wordt geacht de wet te kennen) en je gaat toch niet handsfree bellen! Dan weet je welk risico je loopt. En dan hebben we aan een schijterige houding van een agent dus niets. Die moet alleen handhaven en noteren. en ernstig blijven kijken. Dus niet 'Hahaha, u krijgt een bon van 350 euro!', want dan krijg je geheid herrie.
Ik zie hier vaak dat mensen de auto op een invalidenparkeerplaats neerzetten. Een bon daarvoor bedraagt tegenwoordig 200 euro. Ik zie ook mensen inhalen op het zebrapad. Zoiets kost 325 euro. En geen richting aangeven kan 250 euro gaan kosten. Dus zeg ik : 'Weet waar je aan begint. Je hebt het zelf in de hand.' In andere landen in Europa gelden soms hogere straffen. In Hongarije bijvoorbeeld raak je het rijbewijs al kwijt wanneer je door rood rijdt. Als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt, dus ook de politie, dan wordt het misschien nog wat in Nederland.