dinsdag 8 januari 2013

Dierenleed

Een maand of wat geleden had ik al willen reageren op een mij wat rare oproep van het ANWB blad Kampioen. Men riep namelijk de leden op om een leuke foto van hun hond op te sturen, waarbij de hond zijn kop uit het raam van de auto steekt. Zoals gewoonlijk zou de leukste foto een prijs winnen.
Ik heb als hondeneigenaar geregeld van mijn dierenarts gehoord en in literatuur over hondenverzorging gelezen, dat je de hond zoiets nooit moet laten doen. Dat is vanwege het grote risico op beschadigingen aan de gehoor-, de neus- en de bek ingangen en niet te vergeten de ogen. Fijne deeltjes stof kunnen met zeer hoge snelheid naar binnen komen en wondjes veroorzaken.
Afgezien daarvan kunnen er allerlei situaties ontstaan, waarin zo'n hond vanwege de buiten hangende kop een groot risico loopt. Om die reden rij ik ook nooit met mijn arm uit het raam. Heel strikt genomen zou een hond in de auto in een soort harnas moeten zitten, zodat hij bij plotseling remmen niet door de voorruit uitgelaten wordt. Voor beide laatst genoemde situaties waarschuwt de ANWB wel.
Vandaag viel de Kampioen in de bus met de in haar ogen leukste foto's. Voor mij betekent die verzameling alleen, dat er nog veel onverstandige hondenbezitters rondrijden. En als je dan zo graag een windhond wilt hebben, koop er dan een. Hoewel....