woensdag 30 januari 2013

Spiritueel leidinggeven -2-


Er komt steeds meer vraag naar spiritueel leidinggeven. Is het werkelijk een vraag of gewoon weer een hype, een push vanuit de markt van mensen die geld ruiken? Hoe dan ook, de opleidingsinstituten kunnen weer omzet maken. Veel omzet, want de cursisten zijn immers van hoger managementniveau en die volgen geen goedkope cursussen. En toch heb ik zo mijn twijfels. Veel managers hebben niets met zelfreflectie, zichzelf in de ogen kijken, laat staan in die van anderen. En liefde kennen ze alleen in betaalde vorm. Er is ook vaak verder niemand, die hen controleert en/of op de vingers tikt. Erger, thuis van de vrouw en ook van hun escortdame krijgt hij immers geregeld schouderklopjes : Goed gedaan jôh! Het is een utopie te denken dat zo'n directeur thuis op z'n sodemieter krijgt als ie vertelt dat er vijftig mensen ontslagen worden. Dus klinkt voor hem geen : "Wat ben jij een smerige hufter! Jij doet je werk niet goed en ontslaat vervolgens anderen! Neem je verantwoordelijkheid!" En helemaal niet : "Een maand lang geen seks voor jou!" want dat zet geen zoden aan de dijk. Meneer haalt zijn gerief toch op diverse andere adressen.
'Iedereen kan licht worden in de duisternis!', schreeuwt een quasi commercieel opleidingsinstituut over spiritueel leidinggeven voor het management. Maar voor veel geïnteresseerde managers betekent dat wel, dat ze dan zichzelf in de brand moeten steken om dat resultaat te kunnen bereiken. Want enige potentie tot empathie en sympathie ontbreekt hen.
Wie spiritueel leiding wil geven, moet in potentie o.a. liefde kunnen geven en ontvangen. En hoewel zo'n cursus ook betaald moet worden, gaat het over een heel andere liefde dan die tussen de directeur en zijn vroue en/of vriendinnen van Casa Puta.
De roep om echt spirituele leiderschap komt eerder vanaf de werkvloer dan van boven en/of buiten. Een bottom up situatie, waar het spirituele middenkader vervolgens klem komt te zitten tussen de werkvloer en de directie. Maar op menige feodale werkvloer mag men nog steeds niets over of tegen de directie zeggen. En laten we eerlijk zijn, hoe geloofwaardig is een duivelse baas, die een dag na zo'n cursus opeens poeslief doet? Met recht een wolf in schaapskleren.