woensdag 2 januari 2013

Vuurwerk en crisis


Afgelopen jaar is voor 70 miljoen euro aan vuurwerk gekocht. Eerder haalde Serious Request 12 miljoen euro op. Hoezo crisis? En als ik dan tijdens de opruimwerkzaamheden zie, hoeveel vuurwerk gewoon weggegooid is, nieuw in de verpakking, dan is er volgens mij helemaal geen sprake van crisis. Maar dat is ook een gevolg van de prijs / hoeveelheid verhouding. Honderd knallers voor 3 euro. Maar na 10 te hebben afgestoken, ben je het zat. De crisis heeft zich dus inmiddels flink tussen de oren genesteld van politici, ambtenaren, financiers en menig gewoon mens.
Vanmorgen heb ik invulling gegeven aan de gezegde : je eigen straatje schoon vegen. Het opruimen heb ik zodoende beperkt tot mijn eigen straatje. We wonen gelukkig in een omgeving met mensen, waarvan de meesten hun eigen rommel gewoon opruimen. Gewoon zoals het hoort. Maar nog niet iedereen heeft de bezem kunnen vinden, of wacht op de gemeente. Vooral de multi-klappers geven veel (rood) afval op straat. En niet te vergeten de verpakkingen, die achteloos in het milieu verdwijnen.
Hopelijk wordt het afsteken van vuurwerk door de gewone man en vrouw verboden. Gewoon op een paar plaatsen een vuurwerkshow, zal een flinke verbetering zijn. Zowel voor de gezondheid, het milieu als de portemonnee.