dinsdag 15 januari 2013

Een kwestie van handhaving

Het is de gemeente Lelystad eindelijk opgevallen, dat in het centrum van de stad dagelijks veel goederenverkeer rijdt. De vele busjes en paar vrachtwagens komen lossen en laden bij diverse winkels en uitbaters van horeca. Sommige bestuurders laten hun vehikel op de laagste van het gas door het centrum rollen. Op die manier heeft het winkelend publiek in hun ogen tijd genoeg om zich uit de voeten te maken. Dat moet het wel, tenzij men de onderkant van zo'n voertuig wilt bekijken. Een soort van dwingend gedrag van de chauffeurs om in een wandelgebied hun rechten te doen gelden.
Afgezien van goederenvervoer rijden ook veel personenauto's door het centrum. Vaak weet ik niet waarom, wat niet wegneemt dat ze als hinderlijk worden ervaren. Ik vraag me geregeld af, of de regelgeving hierover soms gewijzigd is. Bedrijven moeten nu een aparte vergunning aanvragen voor die auto's.
De nieuwe maatregelen moeten ervoor zorgen, dat laden en lossen beperkt blijft tot de toegestane tijden en via dito routes. Natuurlijk, het is een kwestie van handhaving en daar schort het tot op heden aan.